Vabilo na jesenski pohod - PO POTI PASJONA V ŠKOFJI LOKI IN NAJLEPŠI SLOVENSKI LJUBEZENSKI ZGODBI – CVETJA V JESENI

Sobota, 26.9.2020

Odhod iz Tolmina ob 06:30, postaj po soški Dolini in Nove Gorice ter vožnja proti področju, kjer se Julijske Alpe spuščajo proti Ljubljanski kotlini.

Ob vznožju hribovja se bomo ustavili v vasi Crngrob, kjer stoji eden najpomembnejših umetnostnih spomenikov v Sloveniji, romarska cerkev Marijinega oznanjenja. Pota, ki vodijo k njej, nas skozi senčne gozdove pripeljejo pod bele zidove svetišča, kjer nam postane razumljivo, zakaj so si za snemanje filma Cvetje v jeseni izbrali prav idilo tega kraja. Ogled izvrstno okrašene notranjosti in zanimivih fresk na zunanjosti. Tu bomo spoznali še legendo o rebru ajdovske deklice, ki je tu že od 15. stoletja ter poiskali odtis podkve konja turškega vojskovodje na stebru.

Pot nas bo nato vodila do najbolje ohranjenega srednjeveškega mesta v Sloveniji, v Škofjo Loko. Po prihodu se bomo ustavili pri samostanu, kjer si bomo ogledali eno najdragocenejših knjižnic na Slovenskem, saj hrani Dalmatinovo Biblijo in rokopis iz leta 1721- Škofjeloški pasijon, ki je najstarejše v celoti ohranjeno slovensko dramsko besedilo ter stalno razstavo Škofjeloškega pasijona.

Čez 600 let star kapucinski most se bomo podali na sprehod po starem srednjeveškem jedru po poteh škofjeloškega pasijona. Mimo nunske cerkve in nekdanjega samostana uršulink, ki so skrbele za vzgojo in izobrazbo v mestu, bomo prispeli na osrednji Mestni trg in se nato podali do kašče, ki velja za eno najbolj častitljivih starin v mestu. Nato se bomo povzpeli na grad, v katerem domuje muzej, ki varuje naravno in kulturno dediščino škofjeloškega območja, ki je v preteklosti kar 830 let pripadalo bavarski škofiji Freising.

V gradu je urejena arheološka zbirka, zanimiva zbirka obrti in vpogled v nekdanji vsakdanjik na tem področju.

Po zaključenem vodenem ogledu se bomo napotili v Poljansko dolino, kjer je Ivan Tavčar našel navdih za eno najlepših slovenskih ljubezenskih zgodb. Podali se bomo do dvorca Visoko, kjer nas bo sprejela "Meta" iz Cvetja v jeseni. Po zaključeni animaciji sledi voden ogled po stalni razstavi 'Visoška domačija pripoveduje' ter spomenika in pisateljeve grobnice.

Druženje bomo zaključili z večerjo. Po zaključeni večerji povratek proti domu.

CENA PO OSEBI:
59,00 EUR pri plačanih 46 potnikih
59,70 EUR pri plačanih 44 potnikih
62,20 EUR pri plačanih 40 potnikih

Odhodi:
AP Tolmina ob 06:30 Ročinj 06.45
Kanala 06.55
AP Nove Gorice ob 07.15
Šempeter (pri cvetličarni Kofol) ob 7:25 Šempas 7:35
Ajdovščina 08:05

PRIJAVE ZBIRA ga. Rada Skočir na tel. št.: 041 540 497 oz. na e-naslov skocirrada@gmail.com, do ponedeljka 14.9.2020. Ob prijavi navedite: ime, priimek, vstopno postajo in morebitne posebnosti glede obroka (večerja).

CENA VKLJUČUJE: Avtobusni prevoz (2 voznika), vstopnino v cerkev v Crngrobu, vstopnino v kapucinsko knjižnico in razstavo o pasijonu, vstopnino in voden ogled Škofjeloškega gradu, voden ogled dvorca Visoko in animacijo z »Meto«, večerjo, vodenje, DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: Vse kar ni izrecno navedeno pod »cena vključuje«

SPLOŠNI POGOJI: Splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so v celoti dosegljivi na spletni strani Nomaga, na povezavi: https://www.nomago.si/splosni-pogoji

Vabljeni vsi člani in članice Društva MSBZT Nova Gorica, vaši svojci in prijatelji.