Vabilo na jesenski pohod po Ajdovščini z okolico v soboto, 19.10.2019

V sodelovanju z Društvom Most-univerza za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina, vas vabimo na jesenski pohod po Ajdovščini z okolico.

Ob 08.00 uri se bomo zbrali na avtobusni postaji v Ajdovščini. V spremstvu gospe Vesne Bratina, ki bo pohod vodila in gospe Zdenke Žigon, ki bo med potjo povedala in pokazala nekaj zanimivosti o samem kraju, si bomo ogledali Ajdovščino z rimsko Castro. Šli bomo skozi papirnico v Šturje, spoznali zanimivosti in po pešpoti pod Domom starejših občanov nadaljevali pohod do cerkvice Svetega Martina v Žapužah.

Tu nas bo ob 09.45 uri pričakal gospod Aleš Brecelj, ki nam bo predstavil kraj Žapuže s cerkvico. Sledil bo ogled Brecljevega muzeja kemičnih svinčnikov. Okrog 10.30 uri bomo nadaljevali pot skozi Žapuže, mimo korit s pitno vodo do Doma krajanov in nadaljevali s cca. 9 km dolgim pohodom, ki ni zahteven in je primeren za vsakogar.

Po krajšem vzponu bomo prispeli do regionalne ceste za Col, jo previdno prečkali in skozi gozdiček hodili do Slejkotov. Od tu naprej nas bo čakal ne preveč zahteven 30 minutni vzpon do Peskarce, kjer bomo nagrajeni z lepim razgledom po Vipavski dolini. Privoščili si bomo tudi krajši postanek za malico in pijačo iz nahrbtnika.

Pot bomo nadaljevali po Rimski cesti do izvira Hublja, naprej proti učni poti in po ravnem ob robu Školja, kjer se bomo po stezi spustili do Velike Kopelce. Po prečkanju mostička čez Lokavšček bomo hodili po poljski poti in prispeli do cerkve v Lokavcu. Le še dobrih 15 minut bomo porabili po poti skozi vas in okrog 13.00 ure prispeli na kmetijo Černigoj, kjer nas bodo pogostili z okusnim kosilom.

Jesenski pohod po Ajdovščini z okolico bo trajal približno 5 ur. Priporočene so pohodne palice in primerna obutev.

Odhod avtobusa iz avtobusne postaje: Tolmin ob 06.35 uri, Ročinj ob 06.50 uri, Kanal ob 07:00 uri, Nova Gorica ob 07:20 uri in Šempeter (cvetličarna Kofol) ob 07:30 uri.

Prijave zbira ga. Rada Skočir na tel. št.: 041 540 497 oz. na e-naslov skocirrada@gmail.com, do četrtka, 17.10.2019, oziroma do zapolnitve mest na avtobusu.

Ob prijavi navedite: ime, priimek, vstopno postajo, tel. številko in članstvo DMSBZT da - ne.

Vabljeni vsi člani in članice DMSBZT Nova Gorica, vaši svojci in prijatelji. Prevoz in skupni obrok za člane krije društvo. Svojci oziroma nečlani društva si obrok plačajo sami (cca. 10€).

Pohoda se vsak udeleži na lastno odgovornost!

Predsednica Društva MSBZT Nova Gorica
Metka Plesničar