Vabilo na strokovno ekskurzijo v čarobni svet Prekmurja

Tudi v letošnjem letu v sodelovanju z turistično agencijo JAZON-6 organiziramo dvodnevno strokovno ekskurzijo.

Odhod: 8.-9. junij 2019
TOLMIN - NOVA GORICA - SVETA ANA - GRAD GRAD -VULKANIJA - SELO ROTUNDA - BOGOJINA - FILOVCI - RADENCI - DOBROVNIK - LENDAVA - STOLP VINARIUM - NOVA GORICA - TOLMIN

1. dan: TOLMIN – NOVA GORICA – PREKMURJE
Odhod iz Nove Gorice ob 5. uri zjutraj. Vožnja s postanki mimo Celja in Maribora do zanimive zemljanke pri Sv. Ani v Slovenskih goricah.
V zeliščni zemljanki, ki ji rečejo tudi čajnica, vam predstavijo nabrana zelišča in pripravke iz njih, njihov pomen, značilnosti in uporabo (čaji, tinkture, sirupi, mazila...). Seznanili se boste s postopki nabiranja in sušenja zelišč, v čajnici pa vas čaka sveže pripravljen čaj, zeliščni namaz, namaz s skuto, hokaido marmelada, skuta z rukolo, bučna semena z bučnim oljem, zaseka, domač ržen kruh, polnozrnat kruh z orehi in seveda Anin čaj z medom za gospe in »jožamaister« za gospode. Po zdravem in okusnem zajtrku nadaljevanje vožnje na Goričko. Ime Goričko prihaja od goric. Čeprav do velikih evropskih mest ni daleč, je Goričko "napredek" zaobšel, tako da je ohranilo podobo, značilno za srednjo Evropo pred drugo svetovno vojno. Radovedneža pričakujejo stari mlini, starodavne, s slamo krite domačije, številne evangeličanske in katoliške cerkve, pa tudi največji grad na Slovenskem, ki ima toliko sob, kot je dni v letu. Vodeni ogled gradu. Pri Gradu na Goričkem je pred 3 milijoni let bruhal zadnji vulkan na območju današnje Slovenije. Ponovno so ga prebudili v doživljajskem parku Vulkanija kjer ga boste ne samo spoznali ampak dobesedno doživeli njegov izbruh. Ob tem boste spoznali še veliko zanimivosti o vulkanih in geoloških značilnostih našega planeta in še posebej Goriškega. Sledi vožnja do Plečnikove
»bele golobice« v Bogojini in ogled. Za bogojinsko cerkvijo je simpatična turistična kmetija, kjer vas bodo po ogledu cerkve pogostili s pravim prekmurskim bogračem, gibanico in kozarčkom odličnega vina.

Popoldne nadaljevanje vožnje do prekmurske lončarske vasi Filovci. Voden ogled s predstavitvijo dela na lončarskem vretenu: ogled »lončarjeve cimprače« z razstavo vaških lončarskih mojstrov 20. stoletja, ogled hiše kulinarike z delujočo črno kuhinjo, ogled žganjarne, prikaz izdelave posode na lončarskem vretenu in ogled stare kopaste pedi ter možnost nakupa izdelkov keramike Bojnec. Še skok do Otoka Ljubezni, kjer vas pričakujejo z odprtim srcem in radodarno dušo. Doživeli boste dar kulinarike prekmurskega človeka, Mure in mlina, ki ponovno melje, z zanimanjem si boste ogledali pripomočke ki so jih včasih uporabljali buraši. Nad ognjem si boste pripravili »pajani krüj« in se z brodom zapeljali
prek Mure in nazaj. Vse lepote in čar otoka ljubezni pa boste začutili šele takrat, ko boste pokusili ljubezenski napoj. Slovo od prijaznih gostiteljev in odhod v Radence. Nastanitev v hotelu 4*, večerja in nočitev.

2. dan: PREKMURJE - NOVA GORICA - PREKMURJE
Po zajtrku sledi 20 minutna vadba v bazenu pod vodstvom animatorja in nato prosto dopoldne za kopanje ali razvajanje v svetu savn. Kosilo in nadaljevanje raziskovanja Pomurja. Vožnja v Dobrovnik, kjer sta pred nekaj leti dva umna mladeniča naredila izjemen podvig; postavila sta ogromen rastlinjak v katerem sta s pomočjo geotermalne energije ustvarila tropsko klimo in začela gojiti orhideje, ki jih danes prodajajo po vsej Evropi. Odkrili vam bodo marsikatere skrivnosti njihovega dela, v tropskem vrtu pa si boste poleg elegantno razkošnih orhidej ogledali še številne tropske in subtropske rastline celega sveta, med njimi tudi vaniljo, bombaž, kavo, poper, papajo, avokado, ananas... Seveda boste orhideje lahko tudi kupili!

Za konec potepa po Prekmurju sledi še obisk najnovejše atrakcije v Lendavi. Kdaj ste lahko naenkrat zrli hkrati na pokrajine kar 4 držav naenkrat? Razgledni stolp Vinarium Lendava, visok 53.5 m, ponuja prekrasen 360" pogled na barvito pokrajino, ki sega od Lendavskih goric vse tja do porečja Mure, in zajame prekrasen razgled na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Na najvišjo razgledno ploščad stolpa se lahko udobno povzpnete z dvigalom ali pa po 240 stopnicah doživite vzpon na najlepšo razgledno točko daleč naokoli na najbolj pristen način. Še slovo od prijaznih domačinov in vožnja proti domu, kamor je predviden prihod v poznih večernih urah.

Za strokovno ekskurzijo bomo člani in članice Društva MSBZT Nova Gorica odšteli 120 EUR,
 nečlani 190 EUR. Razliko do polne cene članom Društva MSBZT Nova Gorica krije društvo iz lastnih sredstev. Plačilo je možno poravnati na tri obroke (3x po 40 EUR).
DOPLAČILO OB PRIJAVI:

Odpovedni rizik za slučaj nenadne bolezni in odpovedi potovanja 11EUR.
Enoposteljna soba 25 EUR. CENA VKLJUČUJE:

IN ŠE ZANIMIVOST:
Znamenito radensko slatino sta nekoč pila sam papež v Vatikanu in cesar na dunajskem dvoru, danes pa jo gostje Zdravilišča Radenci pijejo neposredno iz vrelca, le nekaj trenutkov za tem, ko privre na dan iz zemeljskih globin. Po vsebnosti ogljikovega dioksida spada med najbogatejše mineralne vode v Evropi, njene blagodejne učinkovine pa so pravi eliksir dobrega počutja. SEVEDA BOSTE TUDI VI NAZDRAVILI Z RADENSKO SLATINO!

Ura odhoda in avtobusna postaja:
TOLMIN - avtobusna postaja 4.15 uri, ROČINJ - avtobusna postaja 4.30 uri, KANAL - avtobusna postaja 4.40 uri, NOVA GORICA - avtobusna postaja 5.00 uri, PODMARK 5.05 uri, ŠEMPETER - cvetličarna KOFOL 5.10 uri, AJDOVŠČINA - avtobusna postaja 6.00 uri, VIPAVA - Škofijska gimnazija 6.15 uri, LJUBLJANA - DOLGI MOST 7.45 uri

Ob prijavi navedite:
Ime in priimek, članstvo v Društvu MSBZT Nova Gorica, avtobusno postajo in telefon.

Vse dodatne informacije dobite pri Radi Skočir na telefon 041 540 497 oz. na e-naslov skocirrada@gmail.com.
Prijavnica je v prilogi vabila.

Vabljeni, da se nam pridružite na prijetnem druženju.

Metka Plesničar Predsednica Društva MSBZT Nova Gorica

Vabilo + prijavnica