Vabilo na strokovno ekskurzijo na Koroško z obiskom bolnišnice v Celovcu

Spoštovane članice in člani Društva MSBZT Nova Gorica!

22.septembra 2018 organiziramo strokovno ekskurzijo na Koroško z obiskom bolnišnice v Celovcu.

Pot nas bo vodila na avstrijsko Koroško in do koroškega glavnega mesta. Najprej sledi strokovni program z ogledom celovške bolnišnice. Po strokovnem programu se bomo sprehodili po mestnem središču in si ogledali Deželno hišo, Gledališče, Stari trg, Novi trg, Zmajev vodnjak, kip cesarice Marije Terezije.... Imeli bomo nekaj prostega časa, nato pa se bomo zapeljali do Gosposvetskega polja, središča nekdanje države Karantanije, kjer še danes stoji vojvodski prestol- kraj starodavnega kronanja vojvod. Seznanili se bomo z načinom ustoličevanja karantanskih knezov in spoznali razliko med knežjim kamnom ter vojvodskim prestolom. Ustavili se bomo tudi v kraju Gospa Sveta, pri istoimenski cerkvi, ki je predstavljala cerkveno središče Karantanije in je bila pomembna za pokristjanjevanje Slovanov. Cerkev stoji na mestu, kjer je prvo cerkev dal postaviti Škof Modest že davnega leta 750 in se ponaša z največjim koroškim zvonom. Ogledali si bomo njeno bogato notranjost, nato pa nas bo pot vodila do gradu Ostrovica na vzpetini 681m. Današnja podoba je iz druge polovice 16. stoletja, ko so mu zaradi zaščite pred Turki dodali pot z 14. utrjenimi grajskimi vrati. Vsaka vrata imajo svoje ime in drugačen način varovanja. Ogledali si bomo nekaj srednjeveških prostorov in zbirk. Še posebej zanimiv je muzej starega orožja, kjer bomo izvedeli marsikaj o varovanju srednjeveških utrdb. Sledi povratek v Slovenijo in večerja v prijetni domači gostilni. Prihod domov v poznih večernih urah.

Odhod avtobusa:
Iz avtobusne postaje:
Tolmin ob 4.30, Ročinj ob 4.45, Kanal ob 4.50, Nova Gorica ob 5.20, Šempeter ob 5.25, Ajdovščina ob 5.50, Vipava ob 6.00, Dolgi most Ljubljana ob 7:15.

S seboj vzemite dobro voljo, malico in pijačo. Članom Društva MSBZT Nova Gorica stroške strokovne ekskurzije krije društvo.

Prijave zbira Rada Skočir preko telefona 041/540-497 ali na e-naslov: skocirrada@gmail.com do 7. 9. 2018.

Ob prijavi navedite:
Ime in priimek, članstvo v Društvu MSBZT Nova Gorica, avtobusno postajo in telefon. Vabljeni, da se nam pridružite na koristnem in lepem druženju.

Metka Plesničar, predsednica Društva MSBZT Nova Gorica

Vabilo (.pdf)