VABILO NA POHOD NA SLIVNICO

slivnica1Velikonočni ponedeljek 17.4.2017

Gora Slivnica se nahaja na vzhodni strani Cerkniškega jezera nad naseljem Cerknica. Oblo sleme se dviga od Gradišča (858 m) do najvišjega vrha Velike Slivnice (1114 m).

Južna in jugozahodna pobočja so nerazčlenjena in delno porasla z listnatim in iglastim gozdom. Severna pobočja se slivnica2strmo spuščajo proti dolini Cerkniščice. Travniki in pašniki se zaradi postopnega pogozdovanja in zaraščanja hitro krčijo. Z vrha hriba je lep razgled na Cerkniško jezero, Notranjsko podolje in okoliške planote. Ob vznožju Slivnice je več kraških izvirov.

Tik pod vrhom je oskrbovan planinski dom. Slivnica je privlačna točka za zmajarje in jadralne padalce. Junija cveti na Slivnici kranjska lilija (Lilium carniolicum).
Pod vrhom Slivnice je Coprniška jama, ki jo je opisal že Valvasor. Iz jame se pozimi dviga topel in vlažen zrak. Vlaga se kondenzira v meglo, kar je pripomoglo k nastanku povedk o coprniškem domovanju na Slivnici. V mnogih povedkah se Slivnica omenja kot shajališče coprnic, ki so jih obtoževali, da delajo nevihte, točo, jemljejo mleko kravam, z uroki povzročajo bolezni in škodo, se spreminjajo v živali, letajo na metlah, imajo zveze s hudičem...

Po opisu je za vzpon potrebnih 1h 30 min  do 1h 40 min. Višinska razlika: 534 m. Mi bomo ubrali krožno smer in predvidoma hodili dobre 4 ure. Potrebna je planinska oprema – visoki pohodni čevlji, oprema za dež, veter, sonce… pohodne palice, malica in pijača (voda, nesladkan čaj). Po pohodu se bomo ustavili v Dolenjem jezeru, si ogledali muzej cerkniškega jezera in si privoščili skupni obrok.

Odhod avtobusa iz avtobusne postaje: Tolmin 6.00, Nova Gorica 6.50, Šempeter (pri cvetličarni Kofol) 7.00 Ajdovščina ob 7.30.
Prijavite se do torka, 11.4.2017 oz. do zasedbe mest v avtobusu.

Ob prijavi navedite: ime, priimek, vstopno postajo, tel. številko in članstvo Društva MSBZT da - ne.
Članom in članicam Društva MSBZT Nova Gorica, stroške pohoda  krije društvo. Svojci, oziroma nečlani društva  plačajo obrok in vstopnino - 17€.
Vabljeni  člani in članice Društva MSBZT Nova Gorica, vaši svojci in prijatelji.

Prijave zbira  Slavica Babič na E-naslov:  slavica.babic@gmail.com ali na tel.: 068 120 695 ali
Nada Pisk tel.: 05 30 24 281.
Pohoda se udeleži vsak na lastno odgovornost!

Nova Gorica, 1.3.2017
Podpredsednica društva