Pohod po Rapalski meji - v nedeljo, 28.8.2016

Spoštovani!
Vabimo Vas na pohod po Rapalski meji.
Pohod načrtujemo v nedeljo, 28.8.2016.

Vabilo na pohod po Rapalski mejiPo končani prvi svetovni vojni je Italija z Rapalsko pogodbo, sklenjeno leta 1920, začasno pridobila ozemlje slovenske Primorske. Italijanske enote so takrat zasedle tudi Baško Grapo, z mejnimi kamni označile mejno črto in v letih vse do II. svetovne vojne na vrhovih gradile ceste, vojašnice, bunkerje in druge utrdbe. Dandanes je mnogo izmed teh objektov že prerasla vegetacija.

Dobimo se na železniški postaji v Novi Gorici ob 5.20 (odhod vlaka ob 5.26). Vozovnico si vsak kupi sam. Izstopimo v Podbrdu ob 6.37, nato nas odpeljejo do Soriške planine.

Z vodičem se bomo podali peš iz Soriške planine po poteh stare meje med Jugoslavijo in Italijo iz časov med obema svetovnima vojnama. Na poti je možno videti veliko ostankov starih utrdb, vojašnic in ostalih objektov, ki so služili za nadziranje meje. Vse to bo obogateno z zgodovinskimi podatki in dogodki iz časov, ko je tod potekala meja, kjer bomo deležni ogleda še nekaj znamenitosti in tople malice.

Pohod bo trajal 4-5 ur

S seboj vzemite čelno svetilko, malico, pijačo in dobro voljo.

Domov se vračamo ob 17.45.

Vabljeni vsi člani in članice Društva MSBZT Nova Gorica, vaši svojci in prijatelji. Članom društva MSBZT Nova Gorica obrok krije društvo. Ne-člani društva za obrok prispevajo 5 €. Prijave zbira Tatjana Valentinčič do srede 24.8.2016 , tel. 031438973, e-naslov: t.valentincic@gmail.com. Pohoda se udeleži vsak na lastno odgovornost!

Pohod sta organizirali: Tatjana Valentinčič in Dunja Tasić

Nova Gorica,16.8.2016

Predsednica Društva MSBZT Nova Gorica:
Damjana Polanc