Vabilo na pohod na Učko - 19.10.2013

Vabilo na pohod na Učko  (Vojak 1401 m)
Pohod načrtujemo 19.10.2013
Rezervni datum 26.10.2013

Vabimo vas na jesenski planinski pohod.  Tokrat se podajamo v naravni park Učka in Vela draga. Površina naravnega parka je 160 km2. Povzpeli se bomo na najvišji vrh Učke – na Vojak. Tam stoji kamnit stolp, s katerega se ob jasnih dneh nudi čudovit panoramski pogled na istrski polotok, severno jadranske otoke, planine Gorskega kotarja, Benetke in Alpe.

Učka je edini kraj na svetu, kjer raste endemični učkarski zvonček in ena zadnjih lokacij v Evropi, kjer ljubitelji ptic lahko vidijo beloglavega jastreba in planinskega orla.

Vela ali Vranjska draga, prostrana dolina pod severozahodnimi obronki Učke, je dobro poznana planincem in prijateljem narave, mnogim pa je še vedno daleč in nepoznana. Njeni vzhodni robovi strmoglavljajo pod viaduktom na samem vhodu v tunel Učka, od koder se Vela draga v kanjonu vijugasto spušča proti Boljunskemu polju. Nad sotesko se dvigajo visoke stene, med katerimi se dvigata dva stolpa, šoplja ali čoplja, ki predstavljata neponovljiv kraški fenomen, edinstven v Istri.

Pohod bo v dveh delih.
Izhodišče vzpona bo na višini 922 m, na Póklonu. Za ta del poti predvidevamo 3 ure hoje, še eno uro pa si bomo rezervirali za ogled Vele drage. Torej skupaj cca 4 ure hoje.

Potrebna je pohodniška oprema - primerna obutev, oblačila, malica in pijača v nahrbtniku ter dobra volja. S seboj vzemite tudi osebni dokument, zdravstveno kartico in evropsko kartico.

Ob poti proti domu, si bomo privoščili skupen pohodniški obrok.

Odhod avtobusa iz avtobusne postaje: Tolmin 6.00, Nova Gorica 6.50, Šempeter (pri cvetličarni Kofol) 7.00, Ajdovščina ob 7.30, Na poti iz Tolmina do Nove Gorice je možen vstop na vmesnih postajah.
Prijavite se do torka 15.10.2013
V primeru  prestavitve pohoda so potrebne ponovne prijave do torka 22.10.2013

Ob prijavi navedite: ime, priimek, vstopno postajo, tel. številko in članstvo Društva MSBZT da - ne.
Članom in članicam Društva MSBZT Nova Gorica, stroške pohoda  krije društvo. Svojci, oziroma nečlani društva plačajo obrok.

Vabljeni  vsi člani in članice Društva MSBZT Nova Gorica, vaši svojci in prijatelji.

Prijave zbira  Slavica Babič na E-naslov:  slavica.babic@gmail.com ali na tel.: 070 213 618 (lahko SMS)

Pohoda se udeleži vsak na lastno odgovornost!
Nova Gorica, 1.10.2013

Predsednica društva: