Strokovna ekskurzija - ogled muzeja Florence Nightingale v Istambulu

Program

VABILO na strokovno ekskurzijo – ogled muzeja Florence Nightingale v Istambulu junija 2013

Spoštovane članice in člani Društva MSBZT Nova Gorica. Izvršni odbor društva je sklenil, da vas povabimo na ogled muzeja Florence Nightingale, ki nam je vsem poznana, saj jo štejemo kot prvo medicinsko sestro. Na dan njenega rojstva, vsako leto 12. maja praznujemo vse medicinske sestre in zdravstveni tehniki po celem svetu. Rojena je bila leta 1820 v Firencah v bogati družini, ki jo pri izbiri poklica ni podpirala. Kljub temu je kot medicinska sestra postala glasnica reforme zdravstvenega sistema. Najbolj odmevno je bilo njeno delovanje v Krimski vojni. Zavzemala se je za ranjence, boljše razmere v bolnišnicah in o tem obveščala javnost. Zaslužna je za razvoj stroke zdravstvene nege, za kar je prejela številna priznanja.

Umrla je 13. avgusta 1910 v Londonu. Vse to in še več bomo videli in slišali ob obisku muzeja v Istambulu. Poleg muzeja si bomo ogledali mesto in znamenitosti Istambula, kar je navedeno v programu potovanja, ki je priložen.

V Istambul nas bo spremljal slovenski vodič iz turistične agencije JAZON-6. Odhod je iz Ljubljane, z letališča Jožeta Pučnika , 6. junija 2013 (četrtek) popoldne, povratek je 9. junija (nedelja) 2013 prav tako popoldne (ure sporočimo naknadno). V ceno je vštet prevoz z letalom, letališke in varnostne pristojbine, osnovno nezgodno zavarovanje, ogled muzeja in znamenitosti Istambula, nastanitev v hotelu in polpenzion.

Če nas bo dovolj bomo organizirali prevoz do letališča.

Cena potovanja je 479 € za člane Društva MSBZT Nova Gorica, za nečlane 579 €. Plačilo je možno v obrokih (8, 7, 6, 5, 4, 3, 2,- obrokih ali v enem obroku), odvisno od časa prijave.

Ob prijavi navedite: ime in priimek (kot je navedeno v potnem listu), številko potnega lista, naslov, telefon. Članstvo v Društvu MSBZT Nova Gorica (DA/NE). Pripišite tudi, če želite obročno plačevanje ali želite plačati v enem znesku.

Prijave zbiramo od 20. septembra 2012 do 10. maja 2013, oziroma do zasedbe mest.

Prijavite se pisno: Damjani Polanc, Društvo MSBZT Nova Gorica, Rejčeva 4, 5000 Nova Gorica ali na e-naslov: info@drustvo-mszt-novagorica.si . Glede na prejeto prijavo dobite domov položnico (za plačilo v enem znesku) ali več položnic (za obročno plačevanje).

Za dodatne informacije lahko pokličete na tel. 031 255 972 ali pišete na e-naslov: info@drustvo-mszt-novagorica.si

Za potovanje v Turčijo slovenski državljani potrebujemo veljaven potni list, veljaven še 6 mesecev po končanem potovanju.

VLJUDNO VABLJENI!

PROGRAM:
Se še spominjate »Gospe z lučko«? Si želite spoznati njen istanbulski dom in si ogledati mesto, kjer je delovala? Pridite z nami v »Mesto vseh mest« in z odličnim vodnikom poiščite odgovore na številna vprašanja. Sprehodite se skozi zgodovino in spoznajte mesto iz 1001 noči!

» Če bi bila na svetu samo ena država, bi bil Istanbul njeno glavno mesto!«

Napoleon

Odhod: 6. JUNIJ 2013, 4 dni / 3 noči

1. dan: LJUBLJANA–ISTANBUL

Polet letala Turkish Airlines v Istanbul in po opravljenih mejnih formalnostih avtobusni prevoz do hotela in nastanitev. Večerni sprehod po Taksimu - središču novega evropskega dela mesta in po ulici neodvisnosti do Galata stolpa - edinega pomnika nekdanje genovske kolonije. Večerno veduto mesta in osvetljene minarete boste občudovali na obali zaliva »Zlati Rog«. Večerja in nočitev.

2. dan: ISTANBUL, BOSPORSKI MOST V AZIJO, FLORENCE NIGHTINGALE MUZEJ IN GRAND BAZAR

Zajtrk in poldnevni avtobusni izlet z obiskom muzeja Florence Nightingale, kjer so na ogled priznanja in medalje, ki jih je dobila za svoje delo med ranjenci v Istanbulu v času Krimske vojne, darila sultana Abdul Mecita, fotografije in tudi znamenita lučka, po kateri so jo imenovali »Gospa z lučko«. Ogledali pa si boste tudi sobo kjer je živela. Na poti do muzeja boste prečkali prvi bosporskim most preko Bosporske ožine v Azijo in se na povratku ustavili na razgledni točki kjer boste ob tradicionalnem čaju uživali ob pogledu na mesto poz seboj. Po ogledu sprehod z vodnikom po slikovitih ulicah Istanbula do EGIPTOVSKE TRŽNICE ZAČIMB, kjer boste uživali ob vonjavah začimb z vzhoda. Popoldne pa boste preživeli na znameniti POKRITI TRŽNICI (Kapali čaršija) z 17 ulicami in več kot 4000 trgovinicami, kjer se boste lahko poskusili pri orientalskem barantanju in s trgovci popili njihov tradicionalni čaj. Večerja v hotelu. Zvečer predlagamo obisk nočnega lokala z večerjo in bogatim folklornim programom, tudi s trebušnimi plesalkami. Nočitev.

3. dan: od bizanca do istanbula (KRIŽARJENJE PO BOSPORJU)

Po zajtrku ogled glavnih mestnih znamenitosti: Modre mošeje, cerkve Sv. Modrosti (Hagia Sofia - dolgo časa največja cerkev krščanskega sveta, kasneje spremenjena v mošejo, danes muzej), palače Topkapi (palača osmanskih sultanov, danes muzej z zbirkami porcelana, draguljev, orožja in drugih dragocenosti; za doplačilo možen ogled harema v palači), nekdanjega Hipodroma in veličastne podzemne cisterne Yerebatan Saray. Po ogledu predlagamo KRIŽARJENJE PO BOSPORJU, morski ožini med Evropo in Azijo, mimo trdnjave evropske trdnjve - Rumeli Hisar, mimo palač Dolmabahče in Beylebeyi in mimo številnih lesenih dvorcev (YALI), ki krasijo obale Bosporja, popeljali se boste tudi pod obema bosporskima mostovoma, ki povezujeta dva kontinenta. Spet bodo oživele bosporske legende in izvedeli boste zakaj se ožina imenuje »prehod krav«! Večerja in nočitev.

V ceno je vključeno: letalski prevoz po programu, letališke in varnostne pristojbine v višini 120€, prevoz letališče - hotel - letališče, 3x polpenzion (zajtrk, večerja) v hotelu lokalne turistične kategorije 4* s prenočevanjem v dvoposteljnih sobah, poldnevni avtobusni izlet z obiskom muzeja Florence Nightingale in skodelica čaja na razgledni točki, ogled Istanbula z vstopninami v Top kapi palačo, Hagio Sofijo in podzemno Yerebatansko palačo- bazilka cisterno, stroški slovenskega spremljevalca in organizacije potovanja, osnovno nezgodno zavarovanje.

Doplačila: enoposteljna soba 69€, harem v Top kapi palači 8€, križarjenje po Bosporju, min 10 potnikov 25€, obisk nočnega lokala z večerjo, omejeno količino pijače, folklornim programom, trebušnimi plesalkami in prevozom 40€ , ena vožnja z tramvajem pribl. 0,90€.

JASNA SMEH , JAZON-6, PE Slovenska cesta 55, 1000 LJUBLJANA