VABILO NA POHOD PO DELU SLOVENSKE ISTRE

31.3.2012

rezervni termin 21.4.2012

Vsi, ki ste bili na pohodu (spodmoli in Veli vir) lani, se boste spomnili, da nam je Darko Turk obljubil, da nas na naslednjem pohodu popelje tudi do spomenika medicinski sestri – babici. In to je na vrsti. Startali bomo v Pomjanu. Po ogledu vasi in panorame tržaškega zaliva Kopra in ostalih krajev, se bomo obrnili proti jugu in se po POTI ZA SRCE spustili do SUPOTSKEGA SLAPA. Če bo voda bo zanimivo. Nato bomo nadaljevali po lepi stezi nad Supotom do lovske koče in do ŠKRLIN, to je sotočja ROKAVE in DRAGONJE. Po predahu in malici nas čaka  dvig proti Koštaboni. Z ogledom znamenite vasi in treh cerkva bi 3,5 urni pohod (čiste hoje, brez postankov in razlag) lahko s tem končali. Če bo še dovolj energije, si bomo  ogledali še vas PUČE, za kar pa bomo potrebovali še dobro uro hoda.
Pomjan je najvišje ležeča vas Šavrinskega gričevja (342m).
V Pomjanu oziroma njegovi okolici so odkrili številne arheološke ostanke iz prazgodovine in rimske dobe. Mimo Pomjana je v rimskem času (iz Ogleja,Kopra) peljala cesta v notranjost Istre do Pulja. Župnijsko cerkev sv. Jurija je blagoslovil koprski škof leta 1222. Ob njej stoji arhitektonsko zanimiv, svojevrsten zvonik. V vasi je še cerkvica, posvečena Marijinemu rojstvu, z ostanki fresk iz začetka 15. stoletja in glagolskimi napisi, od katerih je najstarejši iz leta 1439.
Koštabona stoji na naravnem pomolu (flišnem slemenu) nad reko Dragonjo in potokom Supot. Glede na arheološke najdbe naj bi bilo na tem mestu že prazgodovinsko gradišče, v pozni antiki  pa strateško pomembna  rimska utrdba. Ime »Koštabona«, prav tako pa tudi naselje samo, je bilo prvič uradno zabeleženo leta 1186. Vas je danes poznana kot zgled ohranjene vaške arhitekture, ki je povečini ohranjena in vzdrževana v tradicionalnem slogu. Tloris vasi je podoben elipsi; iz osrednje vaške ulice vodijo poti na posamezna dvorišča.

Po pohodu se bomo ustavili na skupno pohodniško kosilo.
Potrebna je pohodniška oprema – predvsem dobra obutev, pijača in malica v nahrbtniku.
Odhod avtobusa iz avtobusne postaje Tolmin ob 6.30 uri, iz avt. postaje Nova Gorica ob 7.30 uri in iz avt. postaje Ajdovščine ob 8.00 uri. Vstop na avtobus je možen tudi na avt. postaji Šempeter in vmesnih avtobusnih postajah iz Tolmina v Novo Gorico. Od Šempetra do Ajdovščine pelje avtobus po avtocesti.

Prijave do torka 27.3.2012
V primeru prestavitve pohoda na rezervni termin, so potrebne ponovne prijave do torka 17.4.2012

Ob prijavi navedite: ime, priimek, vstopno postajo, tel. številko  in članstvo DMSBZT da ali ne.

Prevoz in skupni obrok krije društvo.
Svojci, oziroma nečlani društva si obrok plačajo sami.
Na pohod se vsakdo poda na lastno odgovornost!

Prijave zbira Slavica Babič:
slavica.babic@gmail.com,
ali 05/3031550, ali  SMS na 070 213 618