Vabilo na pohod v Slovensko Istro - 16.4.2011

Ta že nekajkrat prestavljen pohod načrtujemo za 16.4.2011
Rezervni datum 7.5.2011

Mogočni spodmoli
Istrsko ostenje ali Kraški rob, ki se vleče od doline Glinščice prek Črnega Kala, Podpeči naprej proti Gračišču in Sočergi, se konča v Istri na Hrvaškem. Ta predel Istre je nekaj posebnega – morda celo skrivnostnega. In prav nedaleč od Sočerge se v ostenju pod Velim Badinom skrivajo mogočni spodmoli, ki jih je izoblikovala narava. Tu je še naravni most, ki se s svojim šestmetrskim skalnim lokom pne na robu prepadnega ostenja. Spodmolom pravimo tudi »istrijanska uha« ali »ušesa Istre«, saj naj bi v dolini poslušala, kaj se pogovarjajo ljudje. Spodmoli so čudo narave, kakršnih naj ne bi bilo nikjer drugje po Evropi, in so izrazitih barv: rumeni, sivi, oranžni, črni in beli. Prav območje Velega Badina je uvrščeno med območja Natura 2000, saj je eno redkih naravnih gnezdišč puščavca, skalnega goloba, rdeče lastovke in planinskega hudournika v Sloveniji. Nekdaj je tukaj gnezdil tudi planinski orel.

Slap Veli vir
V bližini vasice Sokoliči nas osupne Veli vir, izrazit in prav poseben slap, ki drsi prek skalnega praga v velik smaragdno zelen tolmun. Tolmun je tako velik, da je že pravo malo jezerce. Čeprav je slap visok samo 6 m (ocenjena višina, po nekaterih podatkih 8 m), je njegovo doživetje enkratno. Obisk slapa je morda najmikavnejši prav v času, ko v notranjosti dežele vladajo zimske razmere. V poletnem času je struga potoka suha, sledovi usedlin na skalnem pragu pa kažejo, da se zna slap spremeniti v široko padajočo zaveso vode.

Na našem pohodniškem izletu -cca 4 ure hoje - si bomo ogledali obe zanimivosti. Z nami bo ljubitelj Istre Darko Turk.

Potrebna je pohodniška oprema – predvsem dobra obutev, pijača in malica v nahrbtniku.
Odhod avtobusa iz Tolmina ob 6.00 uri, iz Nove Gorice ob 7.00 uri in iz Ajdovščine ob 7.30 uri.
Vstop na avtobus možen tudi v Šempetru.

Prijave do torka 12.4.2011
V primeru prestavitve pohoda na rezervni termin, so potrebne ponovne prijave do torka 3.5.2011

Ob prijavi navedite: ime, priimek, vstopno postajo, tel. številko in članstvo DMSBZT da ali ne.

Prevoz in skupni obrok krije društvo.
Svojci, oziroma nečlani društva si obrok plačajo sami.

Prijave tokrat zbira Slavica Babič:
slavica.babic@gmail.com,
ali 05/3031550, ali  SMS na 070 213 618