Vabilo na pohod v Slovensko Istro, 10.10.2009

Mogočni spodmoli
Istrsko ostenje ali Kraški rob, ki se vleče od doline Glinščice prek Črnega Kala, Podpeči naprej proti Gračišču in Sočergi, se konča v Istri na Hrvaškem. Ta predel Istre je nekaj posebnega – morda celo skrivnostnega. In prav nedaleč od Sočerge se v ostenju pod Velim Badinom skrivajo mogočni spodmoli, ki jih je izoblikovala narava. Tu je še naravni most, ki se s svojim šestmetrskim skalnim lokom pne na robu prepadnega ostenja. Spodmolom pravimo tudi »istrijanska uha« ali »ušesa Istre«, saj naj bi v dolini poslušala, kaj se pogovarjajo ljudje. Spodmoli so čudo narave, kakršnih naj ne bi bilo nikjer drugje po Evropi, in so izrazitih barv: rumeni, sivi, oranžni, črni in beli. Prav območje Velega Badina je uvrščeno med območja Natura 2000, saj je eno redkih naravnih gnezdišč puščavca, skalnega goloba, rdeče lastovke in planinskega hudournika v Sloveniji. Nekdaj je tukaj gnezdil tudi planinski orel.

Slap Veli vir
V bližini vasice Sokoliči nas osupne Veli vir, izrazit in prav poseben slap, ki drsi prek skalnega praga v velik smaragdno zelen tolmun. Tolmun je tako velik, da je že pravo malo jezerce. Čeprav je slap visok samo 6 m (ocenjena višina, po nekaterih podatkih 8 m), je njegovo doživetje enkratno. Obisk slapa je morda najmikavnejši prav v času, ko v notranjosti dežele vladajo zimske razmere. V poletnem času je struga potoka suha, sledovi usedlin na skalnem pragu pa kažejo, da se zna slap spremeniti v široko padajočo zaveso vode.

Na našem pohodniškem izletu -cca 4 ure hoje - si bomo ogledali obe zanimivosti.

Potrebna je pohodniška oprema – predvsem dobra obutev, pijača in malica v nahrbtniku. Za člane društva krije stroške društvo.

V primeru slabega vremena pohod odpade.

Odhod avtobusa iz avtobusne postaje  Tolmin ob 6.00 uri, iz avtobusne postaje Nova Gorica ob 7.00 uri in iz avtobusne postaje Ajdovščina ob 7.30 uri.

Prijave do torka 6.10.2009: pri:

- Renata Trampuž, ZD Ajdovščina
gsm:   031/590487
E-mail: renata.trampuz@zd-ajdovscina.si

-Dušica Debeljak, SBG

- Slavica Babič, ZD Nova Gorica
tel: 338 32 55;  gsm: 051 678 149
E-mail: slavica.babic@zd-go.si

-Božena Istenič: ZD Tolmin
tel:3881120; gsm: 041/518324
E-mail: zobnapreventiva@zd-tolmin.si

Vabljeni vsi ljubitelji hoje in gibanja v naravi.

V imenu skupine za pohodništvo:
Slavica Babič

Predsednica društva: